Οι SDGs (Sustainable Development Goals – Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης) και του ESG (Environmental, Social, Governance – Περιβαλλοντική, Κοινωνική, Διακυβέρνηση)

αποτελούν ανερχόμενες τάσεις και βρίσκονται πλέον πολύ ψηλά στην ατζέντα όλων των κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών.

Οι SGDs είναι παγκόσμιοι στόχοι που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και αποτελούν την καρδιά της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενώ το ESG είναι ένα σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες για τη μέτρηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κυβερνητικών διαπιστευτηρίων τους, τα οποία έχουν σημασία για τους μετόχους- επενδυτές.

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), γνωστοί και ως Παγκόσμιοι Στόχοι, υιοθετήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015 ως παγκόσμια πρόσκληση για δράση με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση ότι έως το 2030 όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν ειρήνη και ευημερία (www.undp.org). 

Κάθε στόχος SDG αντιπροσωπεύει ένα τομέα κινδύνου που παρουσιάζει ήδη προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία και οι κίνδυνοι αυτοί είναι πιθανόν να συνεχιστούν ή να αυξηθεί η έντασή τους μόνο αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και αποτελεσματικά.

Η αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση, οι κακές περιβαλλοντικές επιδόσεις, το προβληματικό εργασιακό κλίμα, είναι πλέον σημαντικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις αποφάσεις των επενδυτών ή και των τραπεζών για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων εταιριών.

Άρα η ενσωμάτωση στη αναπτυξιακή στρατηγική των επιχειρήσεων των SDGs, αλλά και κριτηρίων ESG είναι πλέον μονόδρομος.

Τις πολύτιμες συμβουλές μοιράστηκε μαζί μας ο κύριος

Εμμανουήλ Γκιάλας,
Managing Partner της Συμβουλευτικής εταιρείας GCS,
M. +30 6944 386435,
E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
www.gcsconsulting.gr  

 

 

 

 

Εμπιστευθείτε μας. !!!