Οι διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ του διαχειριστή και των ενοίκων (ιδιοκτητών και ενοικιαστών) μιας πολυκατοικίας σχετικά με διάφορα οικονομικά θέματα παύουν να υπάρχουν 

Τη δυνατότητα αίτησης απόκτησης ΑΦΜ από τον διαχειριστή, του οποίου η ιδιότητα προκύπτει από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης εκλογής του.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαχειριστής, αίτηση μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εξουσιοδοτηθεί με απόφαση της απαιτούμενης πλειοψηφίας επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών του κτηρίου, όπως την ορίζει ο κανονισμός.

Αν δεν υπάρχει κανονισμός κτηρίου, ισχύουν οι γενικές διατάξεις περί παμψηφίας.

Να σημειωθεί πως οι διαχειριστές πολυκατοικιών που προσπαθούσαν να αποκτήσουν ΑΦΜ, τόσο για να εισπράττουν τα κοινόχρηστα μέσω των τραπεζών όσο και για να μπορέσουν να εντάξουν της πολυκατοικία τους στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ή στο επίδομα θέρμανσης, αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες.

Ενδεικτικά, έπρεπε να συμφωνήσει το σύνολο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για να μπορέσει ο διαχειριστής να βγάλει ΑΦΜ.

Αυτή η προϋπόθεση δεν ισχύει πλέον και αρκεί η πλειοψηφία για να εκδοθεί ΑΦΜ. 

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι πολυκατοικίες δεν έχουν υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ με συγκεκριμένη προθεσμία και μπορούν να αποκτήσουν ΑΦΜ όποτε το αποφασίσουν και να καταθέσουν τη σχετική δήλωση χωρίς πρόστιμο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την απόφαση 

https://www.aade.gr/...pdf

 

 Εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε στα φορολογικά σας ζητήματα!

Χρειάζεστε βοήθεια; συμπληρώστε στην φόρμα επικοινωνίας  

θα σας απαντήσουμε  άμεσα.