Όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ακίνητη περιουσία το 2021 με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, όσοι πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά τους κάποιο ακίνητο,

όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες ή αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφθούν την πλατφόρμα του Ε9 για να δηλώσουν τις αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα.

Ο χρόνος για διορθώσεις και προσθήκες στο Ε9 μετρά πλέον αντίστροφα και λήγει σε 25 ημέρες, στις 31 Μαρτίου 2022. Την 1η Απριλίου 2022 η πλατφόρμα θα κλείσει προκειμένου η ΑΑΔΕ να «τρέξει» την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ 2021. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, από φέτος  μεταβάλλεται ο  χρόνος υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9). Συγκεκριμένα, η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) είναι η 31η Μαρτίου εκάστου έτους, αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε πριν.

Extra tax  advice

Η υποβολή της δήλωσης ακινήτων στο Κτηματολόγιο ήταν και  είναι υποχρεωτική. Η διόρθωση λαθών είναι μέρος της δηλωτικής διαδικασίας , έτσι, ξεκίνησε  από τις  8 Μαρτίου 2022, η διαδικασία της προανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων, για όσους δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους που βρίσκεται σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Βοιωτίας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

Μέσω της ηλεκτρονικής προανάρτησης, οι ιδιοκτήτες των περιοχών αυτών, οι οποίοι έχουν λάβει ήδη ατομικά τις σχετικές ενημερώσεις, μπορούν, μέχρι την 21η Απριλίου 2022, να διορθώσουν εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, τυχόν λάθη στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, ktimatologio.gov.gr, για 45 ημέρες, οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους.